Choď na obsah Choď na menu
 


Prahory

Najstaršie obdobie zeme datuje se do obdobia pred 4600 až 3800 milionmy rokov. Pre toto obdobie je charakteristické,vznik zemskej kôri. Pomenovanie dostalo podľa

greckeho hada,bolo to nekľudné obdobie poznamenané častými erupciami sopiek a zrážkami z vesmírnymi telesami. Predpokladá sa že niekedy pred 4540 miliónmi rokov do zeme narazilo obrovské vesmírne teleso veľkosti Marsu. Počas tejto zrážky bolo na zemskú obežnú dráhu vymrštené obrovské množstvo materiálu s ktorého sa neskôr sformoval mesiac. Predpokladá sa že počas tohto nárazu unikla do vesmíru prvá atmosféra alebo zem pri zvíšenej teplote jednoducho svoju gravitáciou atmosféru neunieslo.
Zem bola v tom čase ešte extrémne žhavá a vyžarovala do vesmíru obrovské množstvo energie. Tým sa postupne ochladzovala a dochádzalo ku vzniku prvých kier zemského povrchu. Tieto kry sa pohybovali po zemskom povrchu spojovali sa a zasa trieštili. Z vesmírneho plynu ktorý obsahoval množstvo vodíka a helía tiež metánu,amoniaku a iných látok,sa vytvorila prvá atmosféra. Vesmírne telesá pri dopade na zem prinášali zamrznutú vodu. Ľad po dopade na zemský povrch sa menil na paru a tá vytvárala ťažšké mraky. Asi pred 3900 miliónmi rokov vznikla vplyvom sopečnej činnosti druhá atmosféra obdahujúca 70-80% vodnej pary,dusík a oxid uhličitý. V menšom množstve obsahovala aj oxid siričitý,oxid uhličitý, metán, amoniak, vodík, kyselinu chlorovodíkovú a iné plyny.
V obdobý pred 3900 miliónmi rokov ustalo bombardovanie z vesmíru a zem sa tak začala ešte viac ochladzovať. Dochádzalo k dlhotrvajúcim dažďom,ktoré zaplňovali krátery a vznikali tak prvé vodné plochy. Už prvé moria boli slané lebo sa v nich rozpúšťala soľ usadená v horninách zeme. Zemské teleso sa pomerne rýchlo ochladzovalo a vytvárala sa pevná zemská kôra. S ktorej sa ale do  súčastnosti nedochovalo takmer nič. S tohto obdobia nieje spoľahlivo zdokladovaný žiaden život.

                                                    Archaikum

 -Je obdobie po Hadaiku,ktoré najviac vystihuje vznik prvého života v podobe prvých baktérii a siníc. Dokladuju to nálezy v horninách po celom svete. Zem v tomto čase už schladla natoľko že sa začali vytvárať najstaršie dodnes dochované horniny. Začínajú vznikať jadra dnešných kontinentov tvz. kratony,ktoré zdobyli povrch planéty ako malé ostrovy.

Zemská kôra bola ešte stále veľmi tenká a podliehala neustálim zmenám. Niektoré oblasti stúpali,iné klesali. S tohto obdobia sú bezpečné doklady o existencii atmosféry a biosféry,ktorej počiatky siahajú ešte do predchádzajúceho Hadaika. Podnebie bolo v tom čase strašne horúce a vlhké.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.