Choď na obsah Choď na menu
 


Štvrťohory

 ŠTVRTOHORY
Toto obdobie sa začalo pred 2 000 000 rokov a trvá dodnes. Klimatické podmienky charakterizuje celkové ochladenie.Ľadové doby sa striedali s teplejšími medziľadovými dobami.
-ĽADOVÉ DOBY-ľadová pokrývka sa presunula z pólov bližšie k rovníku ,napr.zo severné pólu až do strednej Európy.Nižšia hladina oceánu=) voda viazaná v mohutných ľadovcoch.Mohutný kontinentálny ľadovec (siahajúci od Škandinávie po severnú Moravu) postupoval a ustupoval v závislosti od teploty ovzdušia.Vo vysokých pohoriach sa tvorili horské ľadovce.Rieky mali málo vody=) ukladanie štrkov a pieskov.Vietor roznašal zvetrané úlomky hornín=)viate piesky a spraše.
-MEDZIĽADOVÉ DOBY- zrážky podporovali zvetrávanie. Roztápanie ľadovcov=)viac vody v riekach, zarezávanie do podložia-prehlbovanie dolín-vznik pôdy.
Vedúce živočíchy:mamuty, srstnaté nosorožce ,veľké šablozubé tigre ,obrovské jelene ,jaskynné medvede a levy.Nálezy kostier v pieskových lomoch a jaskyniach.Pred 10 000 rokmi-oteplenie=)zánik väčšiny živočíchov.
O ľadovca na juh-pásma: 1.kontinentálny ľadovec
2.močaristé tundry
3.ihličnaté a listnaté lesy
4.lesostepi
5.stepi
V medziľadových dobách vývin hmyzu a primátov.Rastlinstvo malo takmer súčasnú podobu-krytosemenné rastliny.
Vedúce rastliny v tundrách:machy ,lišajníky,zakrpatené dreviny.
Vedúce rastliny v strede Európy:figovníky ,rododendróny ,vavríny.

Vykopávky(kostry ,nástroje)-súčasná veda.Podľa dokonalosti sa posudzuje ich príslušný vývojový stupeň.Zo začiatku štvrtohôr pochádzajú nálezy zvyškov človeka vzpriameného(Homo erectus-kamenné nástroje,oheň).
Nálezy Človeka rozumného (Homo sapiens)pochádzajú z obdobia pred 300 000 rokmi.Podľa nich k najstarším predstviteľom patril neandertálec pomenovný podľa náleziska v Neanderthali.
Posledná ľadová doba-kromaňonec –náleziso Cro Magnon, je najviac podobný ľudom dnešného typu.morske-oko-pol000.jpgprirodoveda-8---vyvoj-zemskej-kory_-tretohory--stvrtohory_html_mccb6ff2.pngcicavce.gif

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.